Krachttraining en hypertrofie: hoe werkt het?

Wie al een tijdje aan krachttraining doet, kent het begrip “Hypertrofie” waarschijnlijk al. Hypertrofie zorgt ervoor dat je spieren groeien en dat je kracht toeneemt doordat je cellen groeien.

Je hebt 2 type spiervezels, bij velen ook bekend als de ‘korte’ en ‘lange’ spieren. De lange spieren gebruik je vooral bij duurtraining. Deze spiervezels worden het eerst aangesproken als je in beweging komt, zoals bij het wandelen, fietsen of hardlopen. Ezelsbruggetje: deze lange spieren kunnen het lang volhouden.

De korte spieren doen precies het tegenovergestelde. Ze hebben minder uithoudingsvermogen, maar kunnen meer kracht leveren. Je gebruikt ze voornamelijk explosief: bijvoorbeeld wanneer je iets zwaars optilt. Wanneer je er gespierder uit wilt zien, kun je het beste deze spieren gaan trainen.

In principe is hypertrofie een ‘spierbeschadiging’. Door het trainen beschadig je de spieren en vervolgens gaat je lichaam over op het herstel. Het gevolg? Spierpijn. Maar ook spieren die gaan groeien en uiteindelijk meer belasting aan kunnen.

Opbouwen belangrijk

Een hypertrofie training moet goed opgebouwd worden om overbelasting en blessures te voorkomen. Tijdens een personal training traject houden we daar rekening mee. De trainingen zijn afgestemd op de basis die je nu hebt.

Wil jij zichtbaar meer spieren? Vraag dan de gratis intake aan!

 

Personal training kosten te hoog? Minder budget? Geen probleem. Bekijk onze online trajecten.

Online personal training. Wij brengen de sportschool naar jouw woonkamer.

Open chat
1
💬 Hulp nodig?
Hi! Hoe kan ik je helpen?